Författarmötet


Eftersom författaren till boken "Styggelsen" inte kunde närvara vid författarmötet så fick vi uppleva en lite annorlunda konversation. Det var inte så att vi satt öga mot öga med Amanda Hellberg utan vi satt uppkopplade på internet via Skype och försökte kommunicera med henne. Från Borås till Oxford och från Oxford till Borås. Där på andra sidan av datorskärmen satt en glad och förväntansfull Amanda Hellberg och laddade för de kommande frågorna som vi skulle ställe till henne. Hela samtalet höll på i lite mer än 60 minuter eftersom vår konversation utvecklade sig till en intressant fakta om både boken "Styggelsen" och om livet.


Amanda Hellberg brinner verkligen för sitt yrke som författare måste jag konstatera. Det var väldigt roligt att ställa frågor till författaren om romanen "Styggelsen" som faktiskt innehåller en hel del kluriga detaljer, men också att kunna fråga henne om tips inför framtiden för de som vill fortsätta med skrivandet. Amanda Hellberg är ett bra exempel på en människa som verkligen vet vad hon vill med livet och jag måste säga att jag uppskattade den tid vi fick på oss att ställa frågor till henne.


Författaren berättar att hennes inspirationskälla har varit övernaturliga och läskiga ting eftersom hon alltid har varit intresserad av det vulgära och vidriga sakerna. Boken "Styggelsen" innehåller vissa avsnitt som verkligen fick mig att rysa till. Jag tycker verkligen att hon har lyckats förmedla den ruggiga stämningen som man förväntas känna av i en skräckroman.

   
"Mina vänner skickar ibland tidningsurklipp med artiklar och reportage som handlar om övernaturliga saker och helt enkelt vidriga händelser som de trodde att jag kunde ha nytta av när jag skrev boken Styggelsen."


Eftersom romanen innehåller så många fiffiga detaljer som får sin klarhet i slutet var det roligt att kunna fråga författaren om hennes baktanke stämde överens med vår tolkning av en viss händelse i boken. Det är trots allt Amanda Hellberg som är hjärnan bakom romanen.


Just nu känner jag bara för att lägga mig ner i sängen med en kopp te och läsa "Styggelsen" igen för efter författarmötet har jag plötsligt fått en helt annan bild av boken.

Även om jag inte kommer sluta upp som författare när jag blir stor har jag lärt mig något utav det samtalet som vi hade med Amanda Hellberg. Jag har lärt mig att ingenting är omöjligt, tack Amanda =)

/// Elin Elfving


Mötet med Amanda Hellberg

Mötet med Amanda Hellberg var intressant och en aning annorlunda. Intressant var det dels för att hon pratade så livligt och passionerat om sitt yrke som författare. Även om jag aldrig varit särskilt intresserad av författaryrket så kom jag på mig själv under mötets gång att tänka i författarbanor. Men det var också väldigt intressant att få klarhet på en del saker som jag funderade över om bokens innehåll.


Det var ett annorlunda möte dels för att vi pratade via webbkamera men också för att jag kände att hon inte riktigt kändes som en "vanlig författare", hur stereotypiskt det än låter. De författarmöten jag tidigare varit på har författaren inte gett mig någon inspiration och intryck av de författarna har varit att de var egotrippade, pratade i konstiga termer så man inte förstod någonting och var allmänt tråkiga. Mitt intryck av Amanda var helt annorlunda. Hon var trevlig och pratglad och mötet gav mig väldigt mycket. Och i det sammanhanget att jag fick lära mig mer om hur det är att leva som författare och jag fick veta mer om boken.


Jag fick reda på det mesta som jag undrade över om boken. till exempel, så ville jag väldigt gärna ha reda på om hon har paranormala erfarenheter. Vilket hon förklarade att hon inte hade, och att hon trodde istället att sådana upplevelser berodde på stress och andra faktorer.

Under mötets gång växte boken mer i mina ögon och det kändes som att jag gärna skulle vilja läsa om boken, nu när jag vet historien bakom boken.


/Rebecka.


RSS 2.0